Elisabeth Ulla Uksnøy

Vurderer du å ta på deg et styreverv? Da bør du være klar over at det finnes noen juridiske forpliktelser for styremedlemmer i Norge. 

Det kan være både spennende og lærerikt å sitte i et styre i en bedrift eller organisasjon. Samtidig kan det være lurt å vite om de juridiske forpliktelsene styremedlemmer har, før du tar på deg et styreverv. 

Styrearbeidet blir enklere med en digital styreportal. Bruk Styrehjelp.no til å holde kontroll på møter og dokumenter:

  • Innkalling til styremøte, generalforsamling og årsmøte. 
  • Automatisk referat og protokoll. 
  • Enkel tilgangsstyring til styremedlemmer og aksjonærer. 
  • Lagre alle dokumenter og historikk digitalt. 

Kom i gang

Styrets ansvarsoppgaver

Oppgavene til et styre deles gjerne inn i to ansvarsområder: Tilsynsansvar og forvaltningsansvar. 

Styrets tilsynsansvar handler om å føre tilsyn med den daglige driften til selskapet, altså den daglige ledelsen og selskapets virksomhet generelt. Det innebærer å lage instrukser for daglig ledelse, og lage avtaler mellom selskapet og aksjeeiere. 

I tillegg har styret et forvaltningsansvar, som betyr at de skal sørge for at selskapet drives innenfor rammene til vedtektene og loven. Det inkluderer å ha kontroll på økonomien og påse at regnskap og formuesforvaltning følger gjeldende lovgivning. 

Juridiske forpliktelser for styremedlemmer

Brudd på tilsyns- eller forvaltningsansvaret kan føre til både strafferettslige og økonomiske konsekvenser for styremedlemmene. Aksjeloven fastslår i tillegg flere andre juridiske forpliktelser for styremedlemmer, som kan ha konsekvenser om de blir brutt. 

Dette er noen juridiske forpliktelser styremedlemmer har:

Lojalitetsplikt

Når du tar på deg et styreverv, er du pålagt å handle i selskapets beste interesse. En av de juridiske forpliktelsene for styremedlemmer i Norge, er å unngå interessekonflikter og ikke misbruke styreposisjonen for personlig vinning. 

Før du tar på deg et styreverv, kan det være lurt å tenke over om du vil havne i interessekonflikt med andre engasjementer du har. Aksjeloven § 6-27 sier konkret at du ikke kan delta i behandlingen eller avgjørelser av spørsmål som har særlig betydning for deg eller nærstående, enten personlig eller økonomisk. Det gjelder for eksempel saker om lån eller kreditt til deg selv. 

Lojalitetsplikten gjelder også overfor andre enn deg selv: Styret kan ikke ta avgjørelser som er egnet til å gi visse aksjeeiere, eller andre, en urimelig fordel på andre aksjeeiere eller selskapets bekostning. 

Forsvarlighetsplikt

Forsvarlighetsplikten dekker forvaltningsansvaret til styret. Styremedlemmene skal utføre oppgavene sine på en forsvarlig måte, og sikre at selskapet forvaltes forsvarlig. Det innebærer at selskapet følger gjeldende lover, regler og vedtekter, og at det er økonomisk bærekraftig. 

Styret skal sørge for at regnskapet er oppdatert, at alle påkrevde meldinger til offentlige myndigheter blir sendt inn (for eksempel årsregnskap, a-melding og MVA-melding) og å varsle eiere dersom det oppstår forhold som kan true selskapets eksistens (for eksempel risiko for konkurs).

Det er også styret sitt ansvar å sørge for at selskapet overholder arbeidsmiljøloven og annet regelverk som dekker de ansatte i bedriften. 

Informasjonsplikt

Som styremedlem har du og resten av styret en forpliktelse til å gi eierne tilstrekkelig informasjon til å fatte beslutninger. Det gjelder på generalforsamlingen, men også løpende. 

Informasjon fra styret kan påvirke hvordan aksjonærene behandler blant annet godkjenning av årsregnskap og årsberetning, men også andre saker som generalforsamlingen skal behandle.  

Konsekvenser av brudd på juridiske forpliktelser for styremedlemmer

Hvert enkelt styremedlem kan få konsekvenser om de bryter forpliktelsene sine. Ved feil eller utelatelser som fører til økonomisk tap, kan styret holdes økonomisk ansvarlig og få erstatningsansvar for tapet. 

Grove brudd kan også føre til straffeansvar for den enkelte. Brudd på aksjeloven kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. 

Styremedlemmene har selv ansvar for å dekke eventuell erstatning og juridisk bistand. 

Forenkle med en styreportal

Det er mye å sette seg inn i som styremedlem. Med en styreportal er du iallfall garantert at innkallinger og protokoller fra styremøter følger alle lover og regler. 

I Styrehjelp er alle lovpålagte punkter i innkallingen inkludert, slik at du får en ting mindre å tenke på når du skal kalle inn til styremøte eller generalforsamling. 

Slik gjør du det:

  1. Legg til alle styremedlemmer i portalen. De hentes automatisk fra Foretaksregisteret, slik at du kan invitere inn med kun ett klikk.
  2. Send din første innkalling til styremøte. Du fyller ut alle lovpålagte detaljer som tid og sted, og Styrehjelp legger til alle styremedlemmene. Sakslisten inneholder allerede vanlige saker, slik at du kun trenger å legge til de som er tilpasset ditt styre.
  3. Generer og tilpass protokollen. Du kan lage protokoll underveis i styremøtet. Alle detaljene og sakene hentes automatisk fra innkallingen, slik at du kan fylle ut diskusjoner og vedtak underveis i møtet. Etter møtet sendes protokollen til digital signering direkte fra styreportalen.
  4. Alle innkallinger, protokoller og referater lagres trygt i styreportalen og blir tilgjengelig for alle som har tilgang. I tillegg kan dere laste opp andre dokumenter som er viktige for historikken til selskapet, for eksempel stiftelsesdokumenter og låneavtaler. Slik blir all viktig dokumentasjon tilgjengelig for både nåværende og fremtidig styre. 

Styrehjelp passer for alle typer styrer! 

Kom i gang med Styrehjelp