Styrets forvaltningsansvar skal sørge for at selskapet eller organisasjonen drives innenfor rammene til vedtektene og loven.
Styrets oppgaver deles inn i to ansvarsområder: forvaltningsansvar og tilsynsansvar. I denne artikkelen går vi gjennom hva forvaltningsansvaret er, og hvordan styret oppfyller dette.
Trenger du en styreportal for å få orden på styrearbeidet? Styrehjelp er helt gratis og lar deg kalle inn til styremøter, lage protokoll og samle dokumenter på ett sted.
Hva er styrets forvaltningsansvar?
Aksjeloven definerer styrets forvaltningsansvar slik:
«Forvaltningen av selskapet hører under styret. Styret skal sørge for forsvarlig organisering av virksomheten».
Det betyr at styret har det overordnede ansvaret for den forretningsmessige driften av selskapet. Kort forklart, skal styret legge strategi, kontrollere, rådgi og ta beslutninger på vegne av firmaet.
Dette er hovedpunktene om styrets forvaltningsansvar i aksjeloven:
- Forsvarlig organisering av bedriften.
- Lage planer, budsjetter og retningslinjer.
- Holde seg orientert om økonomien i selskapet.
- Undersøke det de trenger for å kunne utføre oppgavene sine.
Hvordan dette ser ut i praksis, kan være totalt forskjellig fra en bedrift til en annen. En liten konsulentbedrift med samme person i rollen som eier, daglig leder og styreleder, vil ikke ha de samme behovene som et stort konsern – for eksempel Equinor eller Telenor.
Loven er likevel lik for alle, så la oss se litt nærmere på hva de forskjellige punktene betyr:
Forsvarlig organisering
En del av styrets forvaltningsansvar er å organisere virksomheten forsvarlig. Styret må følge aksjeloven og selskapets egne vedtekter. Vedtektene kan sette andre krav til styringen enn loven gjør, for eksempel at selskapet kan ha mer enn én daglig leder, at generalforsamlingen skal ansette daglig leder eller hvor lenge styremedlemmene skal tjene.
Det er som hovedregel styret sitt ansvar å ansette en daglig leder. Styret kan også ha en finger med i spillet for ansettelser i ledelsen utover daglig leder.
Planlegging og budsjettering
Styret skal være med å sette det overordnede budsjettet og planene for selskapet. Ofte er det daglig leder, økonomisjef eller leder av de forskjellige avdelingene som lager et endelig, detaljert budsjett basert på retningslinjene fra styret.
Last ned en gratis budsjettmal →.
Som en del av forvaltningsansvaret, kan styret sette retningslinjer for virksomheten. Hva slags retningslinjer varierer fra styre til styre, men noen eksempler er å lage stillingsinstruks til daglig leder eller etiske retningslinjer for bedriften.
Holde kontroll på økonomien
De aller fleste aksjeselskap har et mål om økonomisk gevinst. En del av styrets forvaltningsansvar er å holde seg orientert om selskapets økonomiske situasjon. Det er daglig leder sitt ansvar å holde styret informert om regnskapet og økonomien i bedriften.
Styret har også ansvaret for å utarbeide årsregnskapet til bedriften. Mange velger å sette bort denne jobben til en regnskapsfører, eller bruke et årsoppgjørsprogram som Conta til å gjøre det selv.
Trenger du hjelp fra en regnskapsfører?
Conta har over 100 regnskapspartnere som kan hjelpe deg med regnskap, årsoppgjør og kontroller. Finn en regnskapsfører →.
Forvaltningsansvaret betyr at styret også har ansvar for å forvalte økonomien i bedriften. Det kan innebære å ta bestemmelser om investeringer, kostnadskutt eller lignende. Dette er gjerne en del av planleggingen og budsjetteringen.
Iverksette undersøkelser
Aksjeloven sier at: «Styret iverksetter de undersøkelser det finner nødvendig for å kunne utføre sine oppgaver. Styret skal iverksette slike undersøkelser dersom dette kreves av ett eller flere av styremedlemmene».
Noen ganger kan styret trenge mer informasjon for å gjøre jobben sin. Da plikter de å sette i gang undersøkelser som gjør det mulig. Det kan for eksempel være arbeidsmiljøundersøkelser, sette i gang rapporteringsrutiner eller lignende. Hvert enkelt styremedlem kan be om å sette i gang undersøkelser, det trenger ikke å gjøres av styret som en helthet.
Hva skjer ved brudd på styrets forvaltningsansvar?
Hvis styret bryter ansvaret bestemt av loven eller vedtektene til virksomheten, kan styremedlemmene bli personlig ansvarlig, både økonomisk og strafferettslig. Styremedlemmer, daglige ledere og aksjeeiere som skader selskapet, enten uaktsomt eller med vilje, kan bli erstatningsansvarlige etter kapittel 17 i aksjeloven.
Styreansvaret er individuelt og som styremedlem har du dermed personlig ansvar for å følge loven og vedtektene i selskapet.
En styreportal gjør styrets forvaltningsansvar enklere
Det er mye en må huske på som styremedlem, og med en styreportal blir iallfall det administrative arbeidet enklere!
Styrehjelp.no er en helt gratis styreportal som alle styrer kan bruke til å holde kontroll på styrearbeidet:
- Send ut innkallinger til styremøter og generalforsamlinger.
- Skriv protokoller direkte i systemet og send til signering rett etter møtet.
- Inviter inn og gi tilgang til alle styremedlemmer.
- Oppbevar alle viktige styredokumenter digitalt på ett sted.