Elisabeth Ulla Uksnøy

Vurderer du å bli styreleder og er usikker på ansvaret som følger vervet? I denne artikkelen forteller vi alt du bør vite om ansvar og plikter om styreleder.

Hvis du vurderer å bli styreleder er det smart å sette deg godt inn i ansvaret det innebærer.

I denne guiden tar vi deg gjennom de ulike pliktene, ansvaret og oppgavene du har som styreleder på en kortfattet og enkel måte.

Hva er en styreleder?

En styreleder er en person som leder styret i en virksomhet eller organisasjon.

Typisk spiller styrelederen en sentral rolle i utviklingen og implementeringen av organisasjonens strategier, og har ansvaret for å sikre at styret fungerer effektivt og tar beslutninger som er i tråd med organisasjonens mål og verdier.

Forenkle din hverdag som styreleder med Styrehjelp!

Vi har utviklet en gratis plattform hvor alt styrearbeid kan samles på ett sted – fra innkallinger og sakslister til møter, dokumenter og referater.

Ansvar som styreleder

Som styreleder medfølger det et stort ansvar, regulert i aksjeloven og stiftelsesloven

Dette ansvar innebærer at du kan holdes personlig erstatningsansvarlig dersom du med vilje eller uaktsomhet påfører noen et økonomisk tap.

Typiske saker knyttet til styreansvar omhandler passivitet fra styrets side i forbindelse med konkurser.

Hvis det kan påvises at andres tap kunne vært unngått ved handling fra styrets side, kan styremedlemmene selv bli holdt økonomisk ansvarlige.

Plikter og arbeidsoppgaver

Ved å handle i samsvar med dine plikter som styreleder og det kollektive ansvaret til styret, reduseres sjansen for at du blir personlig holdt økonomisk ansvarlig.

Styrets ansvar kan oppsummeres slik:

  • Sikre at virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover og regler, og ha oversikt over risikobildet i virksomheten.
  • Fastsette planer og budsjetter.
  • Holde deg løpende oppdatert om selskapets økonomiske stilling.
  • Styret har det overordnede ansvaret for at selskapet og dets virksomhet er forsvarlig organisert for å oppnå de fastsatte målene.
  • Føre tilsyn med daglig ledelse og løpende drift.

I tillegg til styrets ansvarsoppgaver, har du som styreleder disse pliktene:

Mer informasjon om styrets plikter finner du hos Lexolve.

Få kontroll på styrearbeidet med Styrehjelp

Styrehjelp er et gratis verktøy for styremedlemmer. I Styrehjelp kan du lage sakslister, sende ut invitasjoner, koordinere møter og sende referater til signering.

Bruk mindre tid på styrearbeid! Opprett din gratis konto nå:

Prøv Styrehjelp – det er helt gratis!

Lønn som styreleder

I noen styrer kan du få lønn for å være styreleder. Det kalles styrehonorar.

Det finnes ingen faste krav eller regler til hva du kan tjene som styreleder. Det er opp til eierne av bedriften eller medlemmene i organisasjonen å bestemme honoraret. De velger også om de, for eksempel, vil gi en fast årlig sum, timelønn, lønn per styremøte eller honorar basert på resultat. Noen har ikke honorar i det hele tatt.

Dersom styrevervene honoreres, er det vanlig at styreleder får mer betalt enn de andre medlemmene. Det er fordi styreleder har en større arbeidsmengde og ansvarsområde.

Husk at du må betale skatt av honorarer du mottar som styreleder eller styremedlem.

Styreleder vs daglig leder

Styrelederen har det overordnede ansvaret og stor innflytelse på avgjørelser som tas i styret. Det er derimot daglig leder sitt ansvar å styre den daglige driften i organisasjonen.

Styret har på mange måter stor innflytelse på driften av selskapet også; oppgavene til styret er blant annet å velge daglig leder, samt legge strategier og årsplaner som daglig leder har som jobb å følge.

I aksjeselskaper med bare én eier, er det vanlig at styreleder og daglig leder er samme person. Iallfall i begynnelsen, frem til bedriften begynner å vokse.

Styreansvarsforsikring kan være smart

Mange virksomheter velger å tegne en styreansvarsforsikring. Denne forsikringen kan dekke erstatningskrav til styret hvis beslutninger tatt av styret fører til andres økonomiske tap, skade på personer eller skade på andres eiendom.

I tillegg vil de som har en styreansvarsforsikring få rask juridisk hjelp dersom det blir reist et erstatningskrav mot styret.

100 % gratis styreplattform

Styrehjelp gjør styrearbeidet enklere, uten at du trenger å betale noe for det.

Kom i gang

Kan man avsette styreleder?

Når du har en formell rolle i et selskap eller en forening, for eksempel styreleder, kan du selv fratre rollen din. Da må du melde egenfratreden og gi avkall på alle rettigheter og plikter som rollen din har, ved å sende inn Samordnet registermelding i Altinn. Når det blir registrert i Brønnøysundregistrene, vil organisasjonen bli varslet.

Du kan også få sparken som styreleder. Noen av grunnene til at eierne ønsker å avsette hele eller deler av styret, kan være manglende tillit, konflikter med selskapets mål eller verdier eller uetisk eller ulovlig oppførsel.

For å avsette en styreleder, styremedlem eller hele styret, må eierne av bedriften kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling. Generalforsamlingen er den øverste myndigheten i et aksjeselskap.

Under generalforsamlingen må de legge frem et forsalg om å avsette styret, og flertallet må stemme for. Endringen må registreres i Brønnøysundregistrene for å være gyldig.