I et styremøte møtes styret for å diskutere saker i bedriften eller organisasjonen de leder.
En stor del av arbeidet til et styre, er å møtes for å diskutere viktige saker for bedriften eller organisasjonen. I møtene får styret oversikt over den økonomiske situasjonen i bedriften og legger planer for fremtiden.
Les også: Hva er et styre?
Det er styreleder som kaller inn til styremøtene. Det er best å bruke et styreverktøy til dette. Styrehjelp er en gratis tjeneste som lar styreleder sende ut innkalling til hele styret, inkludert saksliste. Da er det enkelt å gå inn i systemet senere, og sjekke når innkallingen ble sendt, hvem som mottok den og hva sakene i det aktuelle møtet var.
Innkallingen til styremøte skal inneholde
- dato og tidspunkt for møte
- sted (lenke til møte, hvis det er digitalt)
- møteform
- planlagte deltakere
- saksliste/agenda
- eventuell saksdokumentasjon
Med Styrehjelp sikrer du at kravene til innkallelsen blir overholdt.
Kom i gang med Styrehjelp helt gratis →.
Noen sender innkallelser på vanlig e-post, men det kan gjøre det vanskelig å finne tilbake til tidligere arbeid.
Hva er styremøte?
Et styremøte kan holdes fysisk eller digitalt. På styremøtet tar styret opp saker som har kommet fra styret, ledelsen i et selskap eller medlemmene i en forening eller organisasjon.
Styrelederen leder møtet og har ansvar for at alle sakene blir tatt opp, diskutert og får et vedtak. Det er vanlig å følge denne rekkefølgen når sakene tas opp i styret:
- Presentasjon: Styreleder eller daglig leder presenterer saken.
- Diskusjon: Styret diskuterer saken.
- Beslutning: Styret tar en beslutning på vedtak.
En ønsker som regel at styret skal være helt enig for å ta beslutning om et vedtak. Klarer en ikke det, er det flertallet som avgjør. Er avstemningen helt lik, har styreleder dobbeltstemme.
Les mer om styrearbeid i praksis.
Hvor ofte bør man ha styremøte?
Aksjeloven setter ingen krav til hvor ofte et styre må møtes.
En av hovedoppgavene i et styre er å føre tilsyn med aktiviteten i virksomheten og den daglige ledelsen. På grunn av dette bør det arrangeres styremøte minst hver fjerde måned.
Hvem skal delta på styremøte?
For at styremøtet skal være gyldig, må alle i styret få innkallelse senest en uke før møtet. Det gjør ikke noe om ikke alle i styret kan møte, men styret er kun beslutningsdyktig om over halvparten av styret er tilstede på møtet.
Hvis ikke styreleder har mulighet til å stille på møtet, har nestlederen ansvaret. Styreleder kan også delegere arbeid og ansvar til daglig leder.
Daglig leder har både rett og plikt til å delta på styremøter, men er ikke en del av styret. Den daglige lederen i et selskap har derfor talerett på møtene, men får ikke bli med å stemme over saker.
Andre i ledergruppen i selskapet eller organisasjonen kan også delta på møte hvis det skal behandles saker som er tilknyttet deres avdeling.
I foreninger og organisasjoner som ikke har en daglig leder, for eksempel borettslag, er det styret som stiller på styremøte.
I etterkant av møtet
Etter møtet skal styreleder sende ut en protokoll, altså et referat over hvilke saker som ble behandlet, og hvilke vedtak styret kom frem til.
Protokollen skal inneholde
- tid
- sted
- hvem som deltok på møtet
- behandlingsmåte
- beslutninger
- om noen ikke var med i behandlingen pga. fravær eller inhabilitet
- eventuelle uenigheter om vedtak
Når styret bruker Styrehjelp sitt gratis styreverktøy, kan styreleder eller sekretær skrive kommentarer om behandlingen og vedtakene direkte inn i sakslisten. På den måten er den klar til å sendes ut rett etter møtet. Styrehjelp sikrer også at alle kravene til styreprotokoll blir overholdt.
Alle som deltok på styremøtet skal signere protokollen for å godkjenne den. Det kan de gjøre direkte i mailen de får fra Styrehjelp i etterkant av styremøtet. Styrehjelp oppdaterer automatisk hvem som har signert.